Global Day of Coderetreat in Skopje, Macedonia

Event Details

Global Day of Coderetreat in Skopje, Macedonia

Time: December 3, 2011 all day
Location: Skopje hacklab
City/Town: Skopje
Website or Map: https://maps.google.com/maps/…
Event Type: coderetreat
Organized By: Dalibor Nasevic
Latest Activity: Dec 2, 2011

Export to Outlook or iCal (.ics)

Event Description

Спонзори на настанот се: Ever Near, Atomidata и Siyelo.
Капацитет на просторијата e 12 луѓе.

Што е Coderetreat?

Coderetreat е едно-дневен настан на интензивно вежбање развој и дизајн на софтвер. Се прават pair-programming сесии од по 45 минути во кои двајца програмери заедно работат на решавање на одреден проблем. Потоа се брише кодот, се прави кратка пауза и ретроспектива, се ротираат паровите и се почнува од ново. Поентата е преку вежбање на основни принципи на објектно-ориентиран дизајн во различни програмски јазици да се разменат искуства и начини на размислување без било каков притисок дека нешто "мора да се сработи".

Резултат: ефективно подобрување на вештините кај секој што учествува.

Настанот е од глобален карактер и ќе се случува во преку 90тина градови во целиот свет (може ќе имаме комуникација во живо со останати градови или нешто слично). Влезот е слободен и може да се пријави кој сака. Потребно е да дојдете со ваш лаптоп и инсталирани програмски јазици во кои работите за да не се губи време на тоа. За настанот треба да се регистрирате за да планираме колку луѓе ќе дојдат. Mислам дека капацитетот на Хаклабот е 12 луѓе во една просторија, но секако ќе се снајдеме со другите простории ако се пријават повеќе луѓе.

Настанот ќе се случува во Сабота (03.12.2011) од 10.00 - 17.15 часот во Скопје Хаклаб 2.0. Потребно е сите пријавени да дојдат на време. Програмата ќе биде следна:

 • 10.00 - 10:30 - Вовед
 • 10:30 - 11:15 - Сесија 1
 • 11:15 - 11:30 - Ретроспектива 1
 • 11:30 - 12:15 - Сесија 2
 • 12:15 - 12:30 - Ретроспектива 2
 • 12:30 - 13:00 - Ручек (пица или слично)
 • 13:00 - 13:45 - Сесија 3
 • 13:45 - 14:00 - Ретроспектива 3
 • 14:00 - 14:45 - Сесија 4
 • 14:45 - 15:00 - Ретроспектива 4
 • 15:00 - 15:45 - Сесија 5
 • 15:45 - 16:00 - Ретроспектива 5
 • 16:00 - 16:45 - Сесија 6
 • 16:00 - 17:15 - Завршна Ретроспектива
 • 17:15 - xx:xx - Drunkup


Проблемот кој ќе се решава во сите сесии е Conway's Game of Life но секоја сесија е различна бидејќи фокусот е на учење и испробување различни работи како на пример:

 • The 4 rules of simple design
 • TDD as if you meant it
 • Ping-pong pair programming
 • SOLID design principles
 • Tell don't ask
 • Timeboxing
 • Користење лоша навика: програмирање со мануелно или без никакво тестирање
 • Замена на код: програмирате со наследен код од друг програмер
 • "Missing tool" предизвик:
 • програмирање без маус
 • програмирање без користење примитиви (основи типови)
 • програмирање без користење услови
 • програмирање без користење податочни структури, користење само на објекти
 • програмирање со забрана на подолги методи од 4 линии
 • глаголи наместо именки (фокус на однесување, наместо на состојба)
 • забрана за менување на постоечки код, додавање само на нов


Целта не е да се испрограмира играта, туку да се фокусира на пишување перфектен код и преку вежбање да се разменат и научат нови идеи.

Comment Wall

Comment

RSVP for Global Day of Coderetreat in Skopje, Macedonia to add comments!

Join Coderetreat

Attending (11)

Might attend (1)

Not Attending (1)

© 2017   Created by corey haines.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service