Global Day of Coderetreat 2012 - Skopje / Macedonia

Event Details

Global Day of Coderetreat 2012 - Skopje / Macedonia

Time: December 8, 2012 from 9am to 5pm
Location: Hacklab KIKA
Street: Vasil Stefanovski 8/1
City/Town: Skopje
Website or Map: https://maps.google.com/maps/…
Phone: +38970795844
Event Type: coderetreat
Organized By: Dalibor Nasevic
Latest Activity: Dec 7, 2012

Export to Outlook or iCal (.ics)

Event Description

* Капацитет на Хаклаб просторијата е 14 луѓе.

По втор пат во Хаклаб КИКА, на 8ми Декември 2012 ќе организираме "Global Day of Coderetreat". Минатата година дел од настанов беа 94 градови од цел свет, а за оваа година стремежот е вкупно 200 градови да се приклучат.

Coderetreat е еднодвенен настан на кој интензивно вежбаме ОО дизајн на софтвер (1). За време на Coderetreat програмираме во парови (2) како одличен начин за размена на знаење. Пишуваме код така што прво ќе напишеме тест за истиот (3) и ги применуваме основни правила на едноставен дизајн (4).

Форматот на настанот е:

- решаваме Conway's Game of Life проблемот (5)
- пишуваме најдобриот код во сесија од 45 мин
- бришеме кодот
- 10 минути ретроспектива
- 5 минути пауза
- промена на парови
- нова сесија

Спонзори на настанот се SiyeloEver-Near и Novp. За сите учесници ќе има ручек, пијалоци и маици со принт од настанот. Дополнително, ќе има и неколку награди од глобалните спонзори како електронски книги, лиценци и слично, но за тоа повеќе на самиот настан.

(1) http://vimeo.com/18955165
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Pair_programming
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Test-driven_development
(4) http://c2.com/cgi/wiki?XpSimplicityRules
(5) http://en.wikipedia.org/wiki/Conway%27s_Game_of_Life

 

Спонзори:

http://siyelo.com/

http://ever-near.com/

http://www.novp.com/

Comment Wall

Comment

RSVP for Global Day of Coderetreat 2012 - Skopje / Macedonia to add comments!

Join Coderetreat

Attending (13)

Might attend (4)

Not Attending (2)

© 2017   Created by corey haines.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service